Wow, world of warcraft, serwer wow, serwery gier, dodatki do gry wow

Stan konta:
Strona Główna Forum IRC Telefony Dyskusje Gry Rejestracja Avalon Store Panel Gracza Armory Jak zacząć
Wróć   Wow, world of warcraft, serwer wow, serwery gier, dodatki do gry wow > Offtopic > Karczma

Zamknięty Temat

LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
21-04-09, 08:35

Na początek sprawdź to:

stare 03-16-2010, 12:03   #1 (permalink)
Junior Member

Serutami is on a distinguished road
Domyślnie Matura ustna z języka polskiego.

Witam, dawno tu nie zaglądałem, tudzież kiedyś byłem znany pod innym nickiem. Teraz postanowiłem się odezwać, ale w sprawie matury, prosząc o poradę .
Chodzi mianowicie o maturę ustną z języka polskiego, a dokładniej o opracowanie tematu: "Literatura fantasy - propozycja dla dorosłych czy dla dzieci? Porównaj książki od strony czytelnika" (czy jakoś tak... kartkę z zapisanym tematem gdzieś posiałem, a w internecie jakoś nie mogę znaleźć :P).
Wybrałem parę książek Kossakowskiej (dokładnie "Żarna Niebios" oraz "Siewca Wiatru", wraz z książką "Miecz Niebios" Piekary) i nie wiem co dalej. Zastanawiam się, o czym dokładnie mam mówić, jakie zagadnienia poruszać. Jest to dość trudne, szczególnie, gdy wybrałem tylko książki dla dorosłych... Dodam jeszcze, że nauczyciel, który uczy mnie języka polskiego powiedział, że można niektóre bajki porównać do literatury fantasy całkowicie dla dzieci.

Proszę jeszcze raz o jakieś porady dotyczące mojego tematu na maturę.
Serutami jest nieaktywny  

stare 03-16-2010, 12:26   #2 (permalink)
Member
Challenger

Deile
Domyślnie

Przeraża mnie wizja ludzi, którzy sami nie opracują prezentacji na ustna maturę, a później będą szli na studia ;x
Jeżeli nie wiesz jakie tematy dokładnie poruszyć, to idź do swojego polonisty i poproś o dokładniejsze wskazówki, ewentualnie pójdź z tematem do nauczycieli, którzy uczą inne klasy. Forum z wowa to zdecydowanie nieodpowiednie miejsce na takie pytania, ponieważ możesz tu trafić w większości na ludzi, którzy doradza źle, co może później odbić się na Twoim wyniku.
Pozdrawiam.
Deile jest nieaktywny  

stare 03-16-2010, 16:11   #3 (permalink)
Senior Member
Challenger

Ochęd
Domyślnie

Nie do końca to prawda, szukałem tytułów książek o współczesnej młodzieży i Wlaad bardzo mi pomógł. Można tu znaleźć pomoc, tylko wszystko trzeba przemyśleć i sprawdzić czy ktoś sobie przypadkiem jaj nie robi.
Ochęd jest nieaktywny  

stare 03-16-2010, 17:13   #4 (permalink)
Game Master
Rival

Mistuki is an unknown quantity at this point
Domyślnie

a poleam przeczyta wybrane ksiazki.
aby mniec sie czym podeprzec przy swojej tezie
bo musisz ustalis w ktora strone ma isc cala twoja wypowedz
czy ksiazki fantasy sa dla droroslyh czy dla dzieci i znales argumety ktore beda to potwierdzac ale tez takie ktore beda temu przeczyc i wazne aby potrafil to wykazac.

polecam uzywac w pezentacji symboliki oraz nie zamieszczac w niej opszernych tresci
prezentacja ma tylko potwierdzac i ubarwniac twoja wypowiedz.

staras sie wykozystac jak najwiecej czasu jaki masz.
zboczenie z sedna tematu czyli tego po ktorej stronie sie opowiedziales musi byc utrzymane.

mam nadzieje ze moja rea chodz troche pomogla. :P
Mistuki jest nieaktywny  

stare 03-16-2010, 23:43   #5 (permalink)
Member
Challenger

panek ;;;;
Domyślnie

Polecałbym przede wszystkim dodać do wybranych książek Sapkowskiego. Nie jestem takim tam nopem, który krzyczy "viva sapek" po przeczytaniu jednej z jego książek, tylko wydaje mi się, że o sapkowskim słyszeli wszyscy poloniści :>
panek ;;;; jest nieaktywny  

stare 03-18-2010, 14:55   #6 (permalink)
Junior Member

Serutami is on a distinguished road
Domyślnie

Cytat:
Napisał Deile Zobacz post
Przeraża mnie wizja ludzi, którzy sami nie opracują prezentacji na ustna maturę, a później będą szli na studia ;x
Jeżeli nie wiesz jakie tematy dokładnie poruszyć, to idź do swojego polonisty i poproś o dokładniejsze wskazówki, ewentualnie pójdź z tematem do nauczycieli, którzy uczą inne klasy. Forum z wowa to zdecydowanie nieodpowiednie miejsce na takie pytania, ponieważ możesz tu trafić w większości na ludzi, którzy doradza źle, co może później odbić się na Twoim wyniku.
Pozdrawiam.
Czemu myślisz, że chcę, aby ktoś napisał za mnie prezentację? Ja jedynie prosiłem o PORADY, a nie o gotowe opracowanie. A jeżeli chodzi o studia, to nie mam pojęcia, czy iść, czy nie... Cóż, egzamin zawodowy z informatyki jest trochę trudny, ale do przeżycia .
Byłem u polonisty, pytałem się o książki, które wybrałem i powiedział mi, że są one dość znane. A piszę tutaj, ponieważ jestem powiązany od paru lat z serwerem, śledzę forum od dość dawna, i widziałem, że ludzie tutaj NIEKTÓRZY są wykształceni i potrafią pomóc...
Serutami jest nieaktywny  

stare 03-18-2010, 20:58   #7 (permalink)
Senior Member
Rival

*Ravven* is on a distinguished road
Domyślnie

Jako że przeczytałem 3 razy sage Sapka, a opowiadania chyba z 10 razy, to musze Ci go polecić. Doskonały przykład literatury dla doroślejszych. Przemoc, wulgarność, oszustwa i kłamstwa, tortury, seks, narkotyki, alkohol i ogolnie wszystko to co znamy z życia umieszczone w alternatywnym średniowieczu, w którym istnieje magia. Nie jest to słodka bajka jak np. Władca Pierścieni albo troszkę mniej słodka Gildia Magów.

Ogólnie to ja zrobiłbym to na takiej zasadzie:
1. wtf is fantasy?
2. czy fantasy jest dla dzieci czy dla dorosłych?
3. Sapek i jeszcze cos co znasz- dla doroslych
4. Tolkien (Hobbit) i jeszcze co znasz - dla dzieci
5. Morał - fantasy dla każdego.

Edit: Jeśli jednak chcesz jednoznacznej odpowiedzi na pytanie z tematu to skłoniłbym się raczej w stronę dorosłych. Fantasy wg mnie to bajki dla dorosłych.

To tylko moje zdanie.

Ostatnio edytowane przez *Ravven* ; 03-18-2010 o 21:08
*Ravven* jest nieaktywny  

stare 03-18-2010, 21:54   #8 (permalink)
Member
Challenger

Salvanei
Domyślnie

Ja bym się kłóciła co do tego czy Tolkien jest dla dzieci, mimo że nie ma w tej lekturze seksu, alkoholu, wulgaryzmow etc..to jest to pozycja poważna i co najmniej na kilka 'przeczytań' ;p

Plan *Ravvena* jest sensowny, ale porownywalabym Sapkowskiego i np Harrego Potter - znane i lubiane, widoczna tez jest róznica stylów.
Salvanei jest nieaktywny  

stare 03-18-2010, 22:17   #9 (permalink)
Member
Challenger

Werpakk is on a distinguished road
Domyślnie

Jezeli chodzi o jakies fantaasy 'dla doroslych' to polecam 'Bohaterowie umierają' Matthew'a Woodring'a.
Werpakk jest nieaktywny  

stare 03-18-2010, 22:22   #10 (permalink)
Senior Member
Rival

*Ravven* is on a distinguished road
Domyślnie

Pisałem tylko, że wg mnie 'Władca Pierścieni' lub 'Hobbit, czyli tam i spowrotem' to słodkie bajki, szczególnie przy porównaniu ze światem Wiedźmina. No i chyba to, że Hobbit należy do lektur w gimnazjum jest jednoznaczne z tym, że jest odpowiedni dla dzieci. O Wiedźmaku tego nie można powiedzieć.

A co ciekawe sam Sapkowski specyficznie skomentował swoje opowiadania. Zapewne niektórzy z was wiedzą, że 2 tomy opowiadań są mocno inspirowane bajkami znanymi nam z dzieciństwa (Dzikie Łabędzie, Królewna Śnieżka i 7 brodatych ziomków itp.) Wg niego wszystko musi być brudne i inne niż by tego oczekiwał czytelnik. Nie pamiętam dokładnie słow, ale było tam coś w stylu "krasnoludki nie zaopiekowały sie królewna, ale ja zbiorowo zgwałcili, za co ona ich wszystkich zabiła", "dratewka nie jest bohaterem tylko usmarkanym Kozojedem bez cienia honoru i odwagi" i podobne stwierdzenia...

Nie wiem czy w czymś to Ci sie przyda, ale gorąco polecam przynajmniej opowiadania ;p

Ostatnio edytowane przez *Ravven* ; 03-18-2010 o 22:24
*Ravven* jest nieaktywny  
Zamknięty Temat

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania